STICHTING JONGEREN HULP BANGLADESH

Beleidsplan: Stichting Jongeren Hulp Bangladesh

Introductie:
Stichting Jongeren Hulp Bangladesh (SJHB) is bedoeld om activiteiten op te zetten voor en door jongeren. De stichting is opgericht in 2014, te Diemen.

Oprichter van de stichting is dhr. Saidul I. K. Chowdhury, 60 jaar oud en ongeveer 38 jaar lang woonachtig in Nederland maar oorspronkelijk afkomstig uit een van de gegoede families van het dorp Bhatra, Bangladesh.

‘Het is mijn eer en mijn plicht om de mensen bij wie mijn roots liggen te ondersteunen en hen te helpen in de dagelijkse strijd om te overleven en een gezonde toekomst te bieden’, aldus de heer Chowdhury. ‘Mijn drijfveer is om de inwoners van mijn geboortedorp en de regio een menswaardig bestaan te geven’.

De huidige corona-crisis verhevigt het belang om de meest kwetsbare groepen in de regio te ondersteunen en niet in de steek te laten.

Sinds de oprichting is daarom al een aantal mensen – zowel jongeren als ouderen - van Bhatra en omgeving geholpen met directe noodsteun. En ook tijdens de huidige Corona-crisis is voedselhulp aangeboden aan alleenstaande vrouwen (waaronder weduwen) en ouderen van de omgeving van Bhatra.

Missie
De Stichting Jongeren Hulp Bangladesh (SJHB) heeft als missie om er te zijn voor de jongeren en door de jongeren en om zich in te zetten voor de allerarmsten in het Noorden van Bangladesh. Om de inwoners van het dorp Bathra en omgeving, in het sub-district Nandigram, te steunen in hun dagelijkse strijd om te overleven beoogt de stichting hen te empoweren, dat wil zeggen ze fysiek en mentaal te versterken. Scholing is daartoe het meest doeltreffende middel en de andere is werkgelegenheid. Een werk vinden is moeilijk ook met een onderwijsdiploma.

Maar omdat empowerment niet plaats kan vinden zonder dat ook aan de allereerste levensbehoeften tegemoet wordt gekomen zet SJHB zich ook in om de grootste nood te verzachten. Daar hoort gezond leven bij. Milieuvriendelijkheid en hygiëne zijn daarbij eveneens belangrijk. Naast hygiënisch leven ook milieuvriendelijke leven.

Visie
Bangladesh is een van de armste landen ter wereld. Naast historische, (geo-) politieke en culturele aspecten spelen ook natuurrampen daarbij een rol. Stichting Jongeren Hulp Bangladesh richt zich primair op de inwoners van het dorp Bahtra en omgeving, in het noorden van Bangladesh. Het dorp Bhatra zelf telt ruim 1500 inwoners.

De belangrijkste economische sector is de landbouw. Slechts een derde van de huishoudens heeft voldoende land om bestaanszekerheid op te bouwen; twee derde van de dorpelingen is afhankelijk van seizoensarbeid, of van giften van de rijkeren. Een aanzienlijke groep is afkomstig uit een naburige regio, plaatsen waar jaarlijkse overstromingen plaats vinden.

Deze jaarlijkse overstromingen en de erosie (van de rivier de Jamuna) als gevolg daarvan hebben veel inwoner van hun land beroofd. Daardoor zijn zij binnenlandse vluchtelingen geworden. De SJHB ziet het als zijn rol om de inwoners van het gebied te steunen en de grootste nood te verlichten. Jongeren, moeders, alleenstaande vrouwen (weduwe) en ouderen zijn de meest kwetsbare groepen. Onderdeel van de visie is ook het streven om verdere klimaatveranderingen tegen te gaan.

Doelen
Onze hierboven reeds omschreven missie is om daar waar mogelijk de inwoners van het dorp Bhatra en omliggende dorpen (ook vluchtelingen kinderen) te empoweren en daar waar noodzakelijk te ondersteunen in hun grootste nood.

Onze visie is om jongeren door scholing te ondersteunen om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Door scholing ontstaan nieuwe kansen om aan te haken op economische ontwikkelingen en welvaart. Daarnaast werkt de Stichting aan het tegengaan van kindhuwelijken van jonge jonge moeders en jonge vaders. Met scholing kan het probleem goed aangepakt worden.

Jonge moeders willen we ondersteunen door scholing aan te bieden, maar ook met goede moeder- en kindzorg. Omdat de meest basale gezondheidszorg in de regio ontbreekt zet SJHB in op training van TBA’s (traditional birth attendants; in Nederland: de vroedvrouwen) en op het inrichten van een moeder- en kind centrum.

Weduwen of alleenstaande vrouwen hebben problemen genoeg, niet alleen sociaal-maatschappelijk maar ook economisch vooral als ze jong kinderen hebben en nog erger als ze alleen maar meisje(s) hebben. SJHB zal daar zowel moreel ondersteunen maar ook economische ontwikkelingen mee helpen.

Ouderen willen we steunen door de bouw van een tehuis, en door bij het moeder- en kind centrum ook een medische post voor ouderen in te richten. Om het mogelijk te maken dat ouderen niet de laatste dagen van het leven hoeven te gaan zwerven. Deze groep mensen mogen wij niet uit het oog verliezen. Milieu doelen van de stichting betreffen ook het duurzamer maken van het leven en het tegengaan van klimaatveranderingen. Dat mensen milieuvriendelijk moeten leven.

Organisatie
Stichting Jongeren Hulp Bangladesh is opgericht in 2014 te Diemen en kent een 4 koppig bestuur. De stichting werkt zonder winstoogmerk.

Voorzitter: Mevrouw Helie. Water-Meesters, woonachtig te Gorredijk
Penningmeester: Dhr. Ronald W. Bos, woonachtig te Diemen
Secretaris: Dhr. Saidul I. K. Chwodhury, woonachtig te Krommenie
Algemeen lid: Dhr. Berend Schonewille, woonachtig te Diemen

Het bestuur komt twee keer per jaar bij elkaar om te vergaderen. Tijdens de vergadering worden de gang van zaken en de plannen besproken. Maar ook de financiën worden besproken: de inkomsten en de uitgaven in het verleden, in de huidige situatie en in de toekomst.

Wij zijn transparant voor de gang van zaken, waaronder de financiën. Bij de vergaderingen worden de rekeningen doorgenomen. Tijdens de vergadering worden ideeën uitgewisseld en vragen beantwoord. Kortom, er wordt onderling informatie uitgewisseld over allerlei zaken betreffende de voortgang van de activiteiten van de Stichting.

SJHB werkt nauw samen met een counterpart organisatie in Bangladesh. Dit is de Bhatra Khan Chowdhury Dutch Sangha met het inschrijving nummer: BOGRA-1701/16 te Bogra, Bangladesh. Het is een plaatselijke (in Bhatra) vertegenwoordiging van SJHB en die voert de opdrachten uit namens de SJHB. Deze lokale Stichting is belangrijk om project activiteiten uit te voeren en administratief te verantwoorden zowel voor de Overheid van Bangladesh als ook voor de SJHB in Nederland. Als de stichting in Nederland wordt beëindigd, gaat het overgehouden geld naar Bhatra Khan Chowdhury Dutch Sangha in Bangladesh. Daarmee kan de BKCDS verschillende vormen van hulp verlenen.

Resultaten tot nu toe
Wat heeft de stichting tot nu toe gedaan? Niet veel maar ook niet weinig. Omdat er momenteel nog maar beperkte financiële steun is gekomen. SJHB is echter bezig een verandering in te brengen.

Toch heeft SJHB ondanks beperkte middelen de volgende initiatieven gerealiseerd:
 Een familie uit de armoede geholpen met financiële hulp. Daarbij is een melkkoe geregeld voor de familie, daardoor is financiële ruimte ontstaan zodat de kinderen naar school kunnen (lesmaterialen en kleding geregeld) gaan.

 Een weduwe / alleenstaande vrouw is geholpen met geld zodat zij de band met haar familie kan behouden. Door de plotselinge dood van haar man kwam zij in een problematische situatie terecht met haar vijf kinderen, te weten 2 jonge jongens en 3 tiener meisjes.

 Ongeveer 15 jongens en meisjes zijn financieel geholpen voor hun schoolbenodigdheden (lesgeld kleding enz.)

 Ongeveer 10 families zijn geholpen met geld om gedurende de slechte tijd van het jaar door te leven.

 Er is noodhulp gegeven aan 101 weduwen en ouderen tijdens Corona (voedsel voor een week, geld en zeep).

 In 2015 is eenmalig geld gegeven aan Bhatra Khan Chowdhury middelbare school voor 400 leerlingen, 10 leerkrachten en 3 hulp personeel. De leeftijd van de leerlingen waren tussen 11 jaar en 17 jaar. Deze gift was bedoeld voor een recreatieve dag inclusief een maaltijd voor alle leerlingen en leerkrachten van de school. Doel was dat de leerlingen eens een keer een andere dag beleefden dan de dagen uit hun normale dagelijkse leven.

Doelstellingen voor komende jaren
Korte termijn
Op basis van de beoogde doelstellingen wil SJHB de komende jaren het realiseren van korte termijndoelen voortzetten. Zoals noodhulp waaronder lesgeld voor de jongeren, hulp aan weduwen, gezondheidscontrole een keer per jaar door een universitair afgestudeerde arts. Voor deze doelen wil SJHB een bedrag verzamelen van 15.000 euro per jaar.

Middellange termijn
Voor de middellange doelstellingen wil SJHB in de komende vijf jaar projecten opzetten van sanitaire voorzieningen (toiletten) op scholen. In Bangladesh is door het land zelf wel een onderwijssysteem opgezet. Maar er kan nog veel verbeterd worden. Zo kennen veel scholen te weinig of helemaal geen sanitaire voorzieningen. Deze situatie is vooral schrijnend voor de meisjes en vrouwelijke leerkrachten. Naast het bouwen van toiletten gaat het om het scheppen van watervoorzieningen, zoals het opzetten van een waterpomp bij iedere wijk van een dorp in de regio.

Vanuit het oogpunt van verbeteren van het milieu en om klimaatverandering tegen te gaan wil SJHB seminars organiseren bij de Middelbare scholen in de regio. De stichting wil verder enkele stukken grond kopen waar de bomen, planten en struiken ingeplant kunnen worden voor de vogels, dieren en insecten (verbeteren van het ecologische systemen).

Lange termijn
Voor de lange termijn wil SJHB een tehuis voor ouderen bouwen. Bangladesh kent niet zoals in Nederland een AOW. Ouderen hebben het daarom heel moeilijk om rond te komen. Ouderen worden vaak weggejaagd door hun kinderen. Het gevaar bestaat dat deze ouderen als ze verjaagd zijn hun laatste dagen van het leven gedwongen zijn te gaan zwerven. Met het bouwen van dat tehuis voor ouderen wordt beoogd om dat te voorkomen.

Voor de middellange en lange termijnen wil SJHB voldoende geld verzamelen voor een bedrag van 50 à 60 duizend euro. Om dit bedrag te realiseren gaat SJHB een aantal jaren sparen. Nadat het budget is binnen gehaald kunnen we overgaan tot uitvoer van onze middellange en lange termijnen doelen. Het benodigde budget wordt verzameld via giften, uitdelen van flyers met de vraag naar donaties, fondsen aanvragen, deelnemen in goede doelen acties bij de scholen of kerken en bij bedrijven enz.

Stichting Jongeren Hulp Bangladesh en de 17 SDG’s van de UN
SJHB draagt actief bij aan de realisatie 10 van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de United Nations.

In 2015 zijn, in navolging van de Millennium Goals, de SDG ‘s gelanceerd. Alle landen ter wereld hebben mee gedacht in het opstellen van deze 17 doelen, en er ook daadwerkelijk hun handtekening onder gezet vanuit de gedachte dat we mondiaal inzet moeten realiseren om de wereld duurzaam, eerlijk en daarmee levensvatbaar te maken richting de 22 e eeuw.

SJHB ziet de 17 doelen als een set samenhangende doelen, en draagt een steentje bij aan de realisatie van doel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13, 15 en 17.

#

Voor meer info zie https://www.sdgnederland.nl/sdgs/